Spreekkunstacademie

Workshops | Trainingen | Masterclasses

Een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen om in het openbaar op te treden

Wil jij groeien als spreker of leesbevorderaar en sta je bij ons ingeschreven als literaire maker? Dan helpen we je graag met de trainingen, workshops en masterclasses van onze Spreekkunstacademie.

In schooljaar 2024-2025 bieden we een compleet pakket aan met trainingen en workshops over het opbouwen van je lezing, presenteren en het promoten van je aanbod. Daarmee komt het hele gebied van lezingen/schrijversactiviteiten aan bod. We werken met ervaren trainers en coaches uit het culturele/literaire veld. Zij snappen door hun eigen ervaring als geen ander waar jij mee te maken hebt of waar je mee worstelt.

Doordat je de training of workshop met andere literaire makers volg, kun je ideeën, knelpunten en overwinningen uitwisselen met mensen die jouw ervaringen herkennen. Een groot pluspunt volgens eerdere deelnemers!

Wil je meer dan één, of misschien wel alle trainingen volgen? Dan krijg je korting op de deelnameprijs.

TIP: Heeft het Nederlands Letterenfonds jou in 2022 of later een projectsubsidie toegekend en heb je nog niet eerder een ontwikkelbeurs ontvangen? Dan kom je voor deze trainingen en workshops misschien in aanmerking voor een ontwikkelbeurs.

Schrijf je in voor de Spreekkunstacademie!

Heb je vragen? Mail Jennifer Hofstede.

 

Het aanbod van 2024-2025


Hoe bouw ik een goede lezing op?

In deze training ga je aan de slag met het ontwerpen van een lezing of presentatie. Aan de hand van verhaalstructuur zoals die in de filmindustrie gebruikt wordt, geef je je inhoud vorm. Na de training heb je een concreet “bouwplan” voor een lezing of presentatie over je eigen literaire werk van 45-60 minuten. Of dat nou rondom een thema, één boek of je hele oeuvre is. Wat ook aan de orde komt: wat is geschikt om voor te lezen? Hoe lang? Wanneer kun je interactie hebben met je publiek? Wat wil je daaruit halen? Hoe haal je informatie op uit je publiek en hoe neem je dat mee in je verhaal? 

Meer informatie

Hoe pak ik het podium?

In deze zeer praktische workshop ontwikkel je jouw presentatie- en podiumvaardigheden. Met docent Job Raaijmakers ga je aan de slag met ‘theateroefeningen waar je geen jeuk van krijgt’. Op zijn eigen interactieve en ontwapende manier zorgt hij ervoor dat jij als verteller de tijd en ruimte neemt die nodig is. Na de training voel je je een stuk comfortabeler wanneer je publiek voor je neus hebt! 

Meer informatie

Hoe promoot ik mijn lezingen?

Je bent er klaar voor: kom maar op met die lezingen, workshops of schoolbezoeken. De Schrijverscentrale promoot optredens van literaire makers in het algemeen, maar hoe kom jij aan uitnodigingen?

In deze workshop onderzoek je wat je kunt doen om jouw optredens onder de aandacht te brengen. Vooraf leer je over de impact van focus. Kiezen voor een thema, doelgroep of soort activiteit vinden veel literaire makers moeilijk, omdat ze bang zijn klanten mis te lopen of om zich te gaan vervelen. En dus geven ze aan dat alles in overleg mogelijk is. Maar de klant wil duidelijkheid: sluit het bezoek aan bij onze wensen?

Dit is geen vaardigheidstraining. Je neemt concrete acties mee naar huis, die per deelnemer verschillend zullen zijn.

Meer informatie