Geschiedenisschrijver in de les

Foto: Chris van Houts

Van een meeslepend portret over een Keizer van het Romeinse Rijk tot een verhaal van een 16-jarig meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog; de geschiedenisschrijvers vertellen vaak persoonlijke verhalen binnen het grote verhaal. Hierdoor maken ze het verleden tastbaar en geven ze scholieren meer begrip en inzicht in het heden.

De Schrijverscentrale en de Maand van de Geschiedenis slaan de handen ineen om bezoeken te stimuleren van geschiedenisschrijvers in het voortgezet onderwijs. Door het jaar heen, en vooral tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober, gaan schrijvers langs klassen door het hele land om in gesprek te gaan over de geschiedenisboeken die ze hebben geschreven.

Onze schrijvers spreken ook graag over de totstandkoming van hun boek. Welke bronnen ze hebben geraadpleegd, wat voor archieven ze hebben bezocht en op welke plaatsen ze zijn geweest om inspiratie op te doen voor het boek.
Met de verhalen van geschiedenisschrijvers willen we de leesmotivatie onder scholieren verder bevorderen, omdat het belang van lezen verder gaat dan het vak Nederlands. Door het lezen wakkeren we de nieuwsgierigheid naar geschiedenisverhalen aan en vergroten we het inlevingsvermogen, wat ten goede kan komen aan het opnemen van de stof en het begrip van de geschiedenis.

Boek een geschiedenisschrijver voor in de klas!
Bij bijna elk tijdvak of onderwerp dat in de geschiedenisles (of bij Mens en Maatschappij) wordt behandeld, is een geschikte schrijver te vinden. We hebben alvast ter inspiratie een lijst met enkele auteurs opgesteld, zie hieronder. Maar er zijn nog veel meer auteurs bij ons aangesloten! Via het zoekscherm kun je meer geschiedenisschrijvers vinden door bij de filter ‘thema’ te kiezen voor ‘geschiedenis’. Via de filter ‘leeftijdsgroep’ kun je de doelgroep selecteren voor het bezoek.

Een schrijversbezoek is ideaal voor een vakoverstijgende les, waarin bijvoorbeeld de vakgroepen Nederlands en Geschiedenis samenwerken. Het Damstede College organiseerde laatst zo'n les met Anna Woltz die sprak over haar boek “De tunnel” dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees het verslag van dit bezoek.

Inspiratielijst auteurs

  • Karin Amatmoekrim (20e eeuw, koloniaal verleden en WOII; 15+, ook vmbo)
  • Lianne Damen (18e eeuw, koloniaal verleden en slavernij; 16+, ook vmbo4)
  • Willemijn van Dijk (oudheid/Rome; 15+)
  • Erik de Graaf (graphic novelist; WOII; 12+, ook vmbo)
  • Ewoud Kieft (WOI en WOII, democratie en burgerschap; 12+, ook vmbo)
  • Herman Pleij (Middeleeuwen; 15+)
  • Linda Dielemans (prehistorie, tijd van jagers en boeren tot 3000 voor Christus, Middeleeuwen, tijd van steden en staten (1000-1500); klas 1-3 vmbo-havo-vwo met boeken, klas 4-6: geen boeken, maar kan wel vertellen over archeologie)
  • Martine Letterie (Tijd van burgers en stoommachines (1800-1900); Tijd van Wereldoorlogen (1900-1950); 1-2-3 vmbo-havo-vwo.
  • Lotte van den Noort (Tijd van burgers en stoommachines (1800-1900); 2-3-4, vmbo-havo(-vwo))
  • Lydia Rood (Tijd van steden en staten (1000-1500); Tijd van ontdekkers en hervormers (1500-1600); Tijd van regenten en vorsten (1600-1700); Tijd van pruiken en revoluties (1700-1800); Tijd van wereldoorlogen (1900-1950) voor 1-2-3 vmbo, havo, vwo. Tijd van steden en staten (1000-1500); Tijd van regenten en vorsten (1600-1700) voor 4-5-6 havo, vwo)
  • Astrid Sy (Tijd van Wereldoorlogen (1900-1950); tijd van televisie en computer (1950-heden); alle klassen (nadruk boeken: 1 vmbo-havo-vwo en 4-5-6 havo/vwo)


Wil je meer informatie of advies? Neem dan contact met ons op. Of doe een aanvraag voor een bezoek van een geschiedenisschrijver.

Maand van de Geschiedenis: Eureka!
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Honderden musea, boekhandels, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen organiseren talloze publieksactiviteiten door het hele land rondom een jaarlijks wisselend thema. Samen brengen we geschiedenis over het voetlicht onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'. Dankzij een partnerschap met de Schrijverscentrale bedient de Maand van de Geschiedenis ook het voortgezet onderwijs.

In 2023 is het thema van de Maand van de Geschiedenis: Eureka! We brengen een ode aan de innovators, de makers van de vooruitgang. Van de denkers en pioniers die vernieuwende ideeën te berde brachten tot de wetenschappers en boekenwurmen in laboratoria en bibliotheken. Sommigen werden wereldberoemd, zoals Da Vinci, Spinoza en Einstein, anderen bleven onbekend.

Een schrijver die goed bij dit thema past is Alexander Reeuwijk, met zijn boeken over grote ontdekkers zoals Charles Darwin en Alfred Russel Wallace.

Kijk voor meer informatie op de website van de Maand van de Geschiedenis.