Kan een schrijver of illustrator niet langkomen op school? Een online bezoek is anders, maar zeker net zo leuk! Drie tips en veel inspiratie om er een succesvol online schrijversbezoek van te maken.
Wil je ook een schrijver of illustrator (online) in de klas? Een schrijversbezoek regel je eenvoudig via De Schrijverscentrale. Liever persoonlijk advies? Neem contact met ons op.
De 6vwo-leerlingen van OSG West-Friesland kregen maar liefst drie dichters tegelijk op bezoek voor een poëzieproject: Ellen Deckwitz, Tjitske Jansen en Ingmar Heytze. De leerlingen verdiepten zich in een zelfgekozen gedicht met als doel dat te verfilmen. “Wat voor ons goed werkte was om het juist niet klassikaal te doen”, vertelt docente Ryanne Wiener. “We begonnen met een kick-off waarbij elke dichter vijf minuten vertelde en voordroeg. Hierna hadden we in drie lokalen een laptop en een beamer staan waar de leerlingen steeds in groepjes van vier een kwartier lang in gesprek gingen met de dichter van hun keuze. Het was echt fantastisch, de gesprekken waren zo leuk. “De leerlingen zijn inmiddels zo gewend om te praten via teams dus het voelde voor hen als een persoonlijk gesprek.” Als de leerlingen niet in gesprek waren met een dichter werkten ze aan hun dichtverfilming en aan een poster. Na afloop presenteerden ze de resultaten aan de klas.
Een schrijver kan veel meer dan alleen voorlezen van een scherm. Ook online is er veel interactie mogelijk, zei het op een wat andere manier. Denk bijvoorbeeld aan een online workshop in combinatie met een opdracht ter voorbereiding zodat de schrijver daar tijdens het bezoek mee aan de gang kan. Nog leuker als de schrijver zelf de opdracht geeft via een videoboodschap.
Het is altijd belangrijk dat de docent bij een schrijversbezoek aanwezig is, maar digitaal is hij/zij echt onmisbaar om leerlingen de beurt te geven, vragen te herhalen en leerlingen in beeld te brengen. “De docent moet eigenlijk gastheer of -vrouw zijn want ik kan niet in directe interactie met de hele klas”, vertelt Selma Noort over haar digitale bezoeken op basisscholen en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. “Een van de docenten liep bijvoorbeeld rond met de laptop om de leerlingen met een vraag in beeld te brengen. Voor het bezoek vraag ik de leerkracht altijd of zij de leerlingen beurten wil geven en vragen van de leerlingen wil herhalen zodat ik ze goed versta.”
Ryanne Wiener van OSG West-Friesland stond tijdens het digitale bezoek van de drie dichters klaar om te helpen, maar buiten beeld. Wiener en haar collega’s hielden de tijd in de gaten en zorgden dat de techniek goed werkte, maar waren geen onderdeel van het gesprek tussen dichter en leerlingen. “In elk lokaal stond een laptop en daaromheen een groepje leerlingen. De docent was niet zichtbaar, de dichter zag alleen de leerlingen, het was een hele intieme setting. Hierdoor durfde de leerlingen ook persoonlijke vragen te stellen aan de dichters.”
Via Schrijver op je scherm vind je meer inspiratie voor online schrijversbezoeken. Benieuwd naar de mogelijkheden op jouw school? Neem contact met ons op.