Kennis en Inspiratie - Organisaties - Scholen 10-06-2020 | Door Redactie

Martine Letterie en Karlijn Stoffels over hun boek voor Nederland Leest Junior: 'Die vraag liet me niet meer los'

Martine Letterie en Karlijn Stoffels over hun boek voor Nederland Leest Junior: 'Die vraag liet me niet meer los'

Dit jaar is het thema van Nederland Leest ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ waarin we duiken in familie-, stads- en streekverhalen. Voor de junioreditie staat het boek Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal. Benieuwd hoe Martine en Karlijn op het idee kwamen voor het verhaal van Tjakkie en Jacob? Lees dan snel verder.

Zo’n tien jaar geleden kreeg ik een rondleiding door een nieuwe gemeente in het noordoosten van Groningen. De wethouder reed me langs velden en weilanden. Soms passeerden we een boerderij, maar verder zag ik vooral prachtige luchten.

‘Nu rijden we naar de waddenkust,’ zei de wethouder. Vanaf dat moment kwamen we geen huizen meer tegen en bomen waren er al lang niet meer te zien. Toen ik dacht dat we niet verder konden, bleek er achter de dijk nog een polder te liggen. Die werd door een tweede, lage dijk van het wad gescheiden.

Daar, aan het randje van de wereld, stond een bord bij een klein bosje. De wethouder liet me uitstappen om het te lezen. Ik zag een plattegrond en las de tekst:
Ambonezenbosje. Hier woonden tussen 1953 en 1961 330 Ambonezen.
Wat waren Ambonezen, hoe kwamen die hier terecht en waarom woonden ze hier aan de rand van de wereld?

Die vraag liet me niet meer los en toen Karlijn me voorstelde om samen een boek te schrijven, vertelde ik haar over het bosje. Ze was meteen om.

Die vraag liet me niet meer los en toen Karlijn me voorstelde om samen een boek te schrijven, vertelde ik haar over het bosje. Ze was meteen om.
We gingen op onderzoek en dat bracht ons naar de andere kant van de wereld, naar een klein eiland in Indonesië. Dwars door de storm is het boek dat daaruit voortkwam. De jongen Jacob is een van die 331 Ambonezen, en Tjakkie een Gronings meisje dat in het dichtstbijzijnde dorp woonde.

Toen er een storm opstak, liep het kamp gevaar. De lage dijk die het kamp moest beschermen, was te zwak en te laag. Niemand uit het dorp deed iets, maar Tjakkie ging dwars door de storm om de inwoners van het kamp te redden.

De vluchtelingen van toen wonen hier nog steeds, hun kleinkinderen zitten misschien wel bij jou in de klas.

Over dit boek komen Karlijn Stoffels en ik graag met jullie praten. Over de verschillen tussen Jacob en Tjakkie, over hun dromen. Over de muziek die Jacob meebracht, die de hele wereld op zijn kop zette.

En denk maar niet dat dat kamp in Groningen een uitzondering was. Er waren in die tijd meer dan driehonderd van die zogenaamde ‘woonoorden’ in Nederland, dus ook bij jou in de buurt. De vluchtelingen van toen wonen hier nog steeds, hun kleinkinderen zitten misschien wel bij jou in de klas. Tijd dat we het erover hebben dus!

Martine Letterie en Karlijn Stoffels zijn uit te nodigen voor bezoeken tijdens Nederland Leest Junior. Neem contact met ons op voor meer informatie.