Schrijvers over Thema's

Een origineel perspectief

Als verhalenvertellers laten auteurs een ander, origineel licht schijnen op actuele onderwerpen en thema’s die spelen in je organisatie of die aanleiding zijn voor je bijeenkomst. Met hun vermogen om goed te kijken en luisteren kunnen schrijvers inspireren, prikkelen, de dialoog aangaan en bruggen slaan.

Thema Ongelijkheid

Toegevoegde waarde

Schrijvers hebben talent om allerlei aspecten van een thema of onderwerp op een prikkelende manier te belichten, al dan niet aan de hand van hun eigen werk of dat van andere schrijvers. Over de toegevoegde waarde van schrijvers voor jouw bijeenkomst of debat denkt De Schrijverscentrale graag met je mee.

Van lezing, column en interview tot debat of tafelgast

Creatief en veelzijdig

De bijdrage van onze schrijvers aan je bijeenkomst kan op allerlei manieren worden vormgegeven. Van een lezing, een column die terplekke wordt geschreven of een interview tot deelname aan een debat of als tafelgast: alles is bespreekbaar.

Lale Gül bij de Rechtbank Rotterdam

Lale Gul vertelde tijdens een lezing aan de Netwerkverenging van Jonge Juristen van de Rechtbank Rotterdam over de ongelijkheid die ze heeft ervaren. Senior jurist Reinout van Rijkom die de middag organiseerde was heel enthousiast over de lezing. ‘’Haar bezoek was heel inspirerend, dat zie je ook terug aan de grote opkomst van collega’s en de vragen die er gesteld werden.’’ 
 

Alex Boogers bij Inholland Rotterdam

Over kansengelijkheid

Alex Boogers gaf een lezing over kansengelijkheid en het belang van de leerkracht tijdens de opening van een nieuwe opleiding bij de Hogeschool InHolland in Rotterdam. Coördinator van de opleiding Letty Weima was heel enthousiast over zijn bijdrage. ‘’We hebben bewust gekozen voor een auteur in plaats van een onderwijsdeskundige vanwege zijn sterke verhaal uit de praktijk. Zowel de studenten, schoolbesturen als de wethouder waren heel enthousiast over zijn verhaal.''

Daan Roovers als spreker op een regiocongres

Daan verzorgde op het regiocongres van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen de key note speech en nam deel aan een parallelsessie. 

Dilara Bilgic tijdens lezing bij MOVE Amsterdam

Een schrijver als spreker voor je evenement

Schrijvers over Thema's

Op zoek naar een inspirerende spreker voor jouw evenement? Iemand die een andere kijk heeft op een actueel thema dat speelt in jouw organisatie? Een schrijver kan een ander, origineel licht laten schijnen op actuele onderwerpen en maatschappelijke thema's die leven in de samenleving of in jouw organisatie. 

Vind samen de juiste schrijver voor jouw evenement of publiek. 
Bekijk de brochure Neem contact op

Nelleke Noordervliet
Karin Amatmoekrim
Abdelkader Benali
Alex Boogers
Valentijn Hoogenkamp
Lale Gül
Maartje Wortel
Suzanna Jansen
Haroon Ali

Thema's

De Schrijverscentrale denkt actief mee over actuele en urgente thema's voor jouw bijeenkomst. Zoals de toenemende ongelijkheid, het eerste overkoepelende thema van Schrijvers over Thema's. Daarnaast zijn er ook verschillende schrijvers verbonden aan de volgende thema's: 

  • Klimaat en duurzaamheid
  • Diversiteit en Inclusie 
  • Publieke debat en polarisatie 
  • Ondermijning en criminaliteit 

Welk thema speelt er bij jouw organisatie en welke schrijver past daarbij? Graag hoor ik wat de behoeftes zijn en kijken we samen naar een schrijver voor een originele invulling. Dit kan een van de negen ambassadeurs zijn of schrijvers uit ons grote auteursbestand. Advies nodig? 

Neem contact op

Als kind uit een laaggeletterd milieu, opgegroeid in een lage sociale klasse, die te lang niet werd opgemerkt, opboksend tegen vooroordelen en onderwijsapartheid heb ik mijn portie ongelijkheid mogen ervaren. Ik heb getijgerd, geploeterd, geworsteld, en mijzelf omhoog geknokt, dwars door alles heen. Voor mij was er geen andere weg.

— Alex Boogers - schrijver

"In mijn proza en theaterteksten hou ik beklemmende stereotypes tegen het licht en vraag me af wat er nodig is voor verandering. Door me te verdiepen in ongelijkheid op het gebied van gender, stel ik vragen over de gevolgen van seksisme voor mannen, vrouwen en non-binaire personen.”

— Valentijn Hoogenkamp - schrijver en kunstenaar

“Mijn werk gaat vrijwel altijd over het verschil tussen de binnenwereld en de buitenwereld. Het gaat erom hoe jij de ander ziet en hoe de ander jou ziet en hoe daar vaak een groot verschil tussen kan zitten. Verschillen zijn belangrijk, ook om je identiteit te bepalen, maar hoe kun je ervoor zorgen dat het verschil geen pijnpunt wordt, dat de manier waarop iedereen op een bepaalde manier anders is niet verward wordt met ongelijkheid?”

— Maartje Wortel - schrijver

Uitgelicht